عوارض چشمی بیماری تیرویید چیست؟
تیروئید یک بیماری خود ایمنی است یعنی سیستم ایمنی بدن علیه خودش فعال می شود. این بیماری علاوه بر این که بر غده تیروئید اثر می گذارد ممکن است بر قسمت های دیگر بدن مانند چشم و پوست هم تاثیر گذار باشد. یعنی مجموعه ای از علائم مختلف در ارگان های متعدد مشاهده می شود. بیماری تیروئید چشمی شاید برای خیلی از افراد نا آشنا باشد، دلیل آن هم در این است که بین افراد شایع نیست. البته شایع ترین بیماری حدقه محسوب می گردد. آشنایی با این بیماری اهمیت دارد، زیرا عوارض بعد از آن بسیار خطرناک است. ما در این مطلب در مورد عوارضی که بیماری تیروئید بر روی چشم ها ایجاد می کند توضیح می دهیم.
گاهی اوقات غده تیروئید دچار کم کاری و یا پرکاری می شود که می تواند عوارض چشمی داشته باشد که عبارتند از:
- شایع ترین آن خشکی چشم است.
- خطرناک ترین آنها فشار به عصب بینایی باشد که می تواند منجر به نابینایی در فرد مبتلا شود.
- گاهی اوقات مشاهده می شود که افراد در اثر عوارض ناشی از تیروئید دچار بیرون زدگی حدقه چشم می شوند.
توصیه می شود که افراد مبتلا به بیماری تیروئید مراجعات منظمی را به متخصصین اکولوپلاستیک داشته باشند تا بتوانند به موقع از عوارض این بیماری بر روی چشم جلوگیری کنند.
عوارض بیماری تیروئید چشمی
تقریبا تمام کسانی که یکی از انواع بیماری تیروئید را دارند درگیری چشمی در همه آنها مشاهده می شود. ممکن است درگیری چشمی در ظاهر واضح نباشد و با انجام سی تی اسکن متوجه می شوند که عضلات خارجی پشت چشم بزگتر شده اند و یا چربی های چشم افزایش حجم پیدا کرده اند. درصد کمی از این افراد علائم بالینی پیدا می کنند که این علائم ممکن است همزمان با بیماری تیروئید و یا بعد از درگیری غده تیروئید نمایان شود و گاهی اوقات مقدم بر بیماری تیروئید است یعنی ابتدا علائک چشمی بروز می کند و پس از آن تیروئید علامت دار می شود.
علائم بیماری تیروئید چشمی
تقریبا تمام افرادی که به بیماری تیروئید چشمی مبتلا هستند، تمام آن ها درگیری چشمی دارند، اما این درگیری چشم ممکن است خیلی در ظاهر واضح نباشد، درصد کمی از این افراد علائم بالینی پیدا می کنند.
از علائم شایع این بیماری بیرون زدگی چشم است که خود دو فاز دارد. فاز اول به این صورت است که چشم حالتی التهابی پیدا می کند و فاز دوم تولید چربی و عضلات در ناحیه چشم است.
- التهابی: سلول های التهابی داخل کاسه چشم، التهابی را ایجاد می کنند.
- تولید چربی و تغییرات عضلات: این امر منجر به بروز موارد زیر در چشم می شود:
- باز شدن بیش از حد پلک
- بیرون زدگی چشم
- بزرگی عضلات
- محدودیت حرکات و دو بینی
بیماری تیروئید چشمی اختلال عملکردی را ایجاد می کند که به مراتب بیش از سایر بیماری های چشمی، یعنی اینکه این بیماری به حدی پیشرفت کند که منجر به نابینا شدن و دوبینی فرد شود.
بیماری تیروئید چشمی در کدام دسته از افراد شایع است؟
این بیماری در هر سنی می تواند بروز کند، اما در اطفال بسیار کمتر دیده می شود. بیماری تیروئید چشمی در خانم ها بیشتر شایع است.
در آقایان کمتر شاهد بروز این بیماری هستیم اما اگر رخ دهد، علائم بسیار شدیدتر خواهند بود. همچنین احتمال در سنین بالاتر برای آن ها بیشتر است.
تشخیص بیماری تیروئید چشمی
اغلب تغییرات ظاهری مشاهده می شود که شایع ترین آن باز شدن پلک ها و خود فرد احساس می کند که چشم هایش برآمده شده و یا حالت خیرگی و زل زدگی پیدا کرده است.
در حالت معمولی این بیماری توسط متخصص چشم پزشک و متخصص غدد همزمان با هم کنترل می شود. بنابراین بیماران به صورت مشخص، زمانی به متخصص چشم پزشک مراجعه می کنند که بیماری تیروئید آنها توسط متخصص غدد بررسی شده است . سپس به متخصص چشم پزشک ارجاع داده می شوند. در موارد کمی بیمارانی هستند که به دلیل تغییرات ظاهری و دوبینی بدون آنکه متوجه مشکل تیروئید به متخصص چشم پزشک مراجعه می کنند در این زمام جهت برعکس می شود ابتدا توسط متخصص چشم پزشک بیماری تیروئید تشخیص و برای بررسی به متخصص ارجاع داده می شود.
درمان تیروئید چشمی
برای درمان تیروئید چشمی لازم است تا این بیماری هم توسط متخصص غدد و هم متخصص چشم مدیریت و درمان شود . زمان مراجعه در روند درمان بسیار اهمیت دارد ، قبل از اینکه راه درمانی انتخاب شود باید وضعیت تیروئید بیمار مورد بررسی قرار گیرد و وضعیت تیروئید به حالت پایدار و کنترل شده برسد .
یک عامل بیرونی که این بیماری را به شدت مستعد و شدید می کند استعمال دخانیات می باشد ، لازم است تا فرد دخانیات مصرف نکند تا این علائم را شدت نبخشد، دکتر ماریا شارع پور متخصص چشم در ساری بسته به شدت بیماری بسته به 6 ماه تا 1 سال بیماری را پیگیری می کند تا توقف کامل صورت گیرد . بعد از توقف بیماری جراحی های لازم را انجام می دهند .
نتیجه گیری
در صورت مشاهده هر گونه علائم ناشی از بیماری تیروئید چشمی باید به آن توجه و به در زمان مناسب به پزشک متخصص مراجعه کنید . دکتر ماریا شارع پور متخصص و جراح چشم در مازندران می تواند شما عزیزان مازندرانی را در درملن بیماری تیروئید چشمی راهنمایی کند.
سلام من پرکاری تیروئید داشتم بعد حدود چند ماه از مصرف دارو میگذشت که یکی از چشم هایم به طور غیر معمول باز شد بطوری که با چشم دیگرم متفاوت شد به دکتر چشم پزشک مراجعه کردم و گفت بدلیل پرکاری تیروئید است و باید کنترل شه و بعد چندماه برای عمل پلکم برم که من اکنون در حال کنترل تیروئیدم و چشم پزشک داروی نیزوپرد و بتازونیت بهم داد بعد مصرف انگار پلکم متعادل تر شد ولی الان نمیدونم باید چکار کنم دکتر تیروئید قرص سلن پلاس برای چشمم داده ولی گفت مسئله مهمی نیست میخاستم نظر شما هم بدونم
سلام باید ویزیت شید هر سه ماه. توسط فوق تخصص اکولوپلاستیک
سلام و عرض ادب ، چند ساله با بیماری تیروئید پرکار درگیر هستم که زیر نظر دکتر متخصص قرص متی مازول مصرف کردم و خداروشکر دیگه کاهش وزن و لرزش دست ندارم اما چشمام ورم کردن و حالت یکسان ندارن ، اوایل دوبینی داشتم که با مصرف قرص هام مشکل دوبینیم برطرف شد اما حالت چشمام هنوز درست نشده متاسفانه حتی زمانی که میخوابم چشمام کامل بسته نیستن. میخواستم بدونم باید چهکاری انجام بدم تا بیرون زدگیه چشمم درست شه و به حالت قبل بیماری برگرده. ممنون میشم ازتون راهنماییم کنید
سلام
با این شرایطی که فرمودید باید حضوری مراجعه کنید
با درود و احترام خدمت خانم دکتر شارع پور، از سخنان ارزشمندتان در رادیو مازندران بهره مند شدم و سپاسگزارم. سالها در قسمت پس سری ام مشکل درد خفیف داشتم . اخیرا در چشمانم علایم نیستاگموس شدید ودیدن نقطه های نورانی را داشتم. قابل توجه این که همزمان با علایم چشمی الگوی تحریکی تپش دار و ضربانداری در ناحیه پس سری احساس میشد. وقتی پیاده روی می کردم علایم تقریبا برطرف میشد . در مراجعه به پزشک خانواده ،ایشان با اطمینان مشکل را ناشی از اضطراب و استرس دانستند و توصیه کردند به روانپزشک مراجعه کنم. پس از مدت کوتاهی که دمنوش گیاهی آرامش را مصرف کردم علایم کاهش یافت اما برطرف نشد.مناسب می دانم نظر کارشناسانه و شایسته شما را هم جویا گردم.سپاس از لطفتان، پیروز باشید.