درمان عفونت چشم
عفونت چشم یک مشکل رایج در افراد در هر سنی است، که می تواند علائم آزاردهنده ای از جمله قرمزی، درد، خارش و تاری دید ایجاد کند. قارچ ها، باکتری ها و ویروس های مختلفی می توانند نواحی مختلف چشم را تحت تاثیر قرار دهند. به همین دلیل درمان هر نوع عفونت چشمی متفاوت است. اگر فردی متوجه تغییراتی در چشم یا بینایی خود شود، که می تواند نشان دهنده عفونت باشد باید حتما به پزشک متخصص مراجعه کند. شاید برایتان سوال پیش بیاید طول درمان عفونت چشم چقدر است؟ یا بهترین روش درمان عفونت های چشمی کدام است؟ علائم عفونت چشم چیست؟ پس امروز با ما همراه باشید تا به پرسش های شما پاسخ داده شود.
عفونت چشم چیست؟
عفونت چشم زمانی رخ می دهد که باکتری ها، ویروس ها یا قارچ ها به بخشی از چشم یا ناحیه اطراف آن حمله کنند. این شامل سطح جلویی شفاف چشم (قرنیه) و غشای نازک و مرطوب پوشش خارجی چشم و پلک های داخلی (ملتحمه) است.
بسیاری از عفونت های چشمی خود به خود یا با درمان ساده از بین می روند. به ندرت، عفونت چشم می تواند بسیار جدی باشد. ولی بهتر است به محض دیدن علائم اولیه به پزشک متخصص مراجعه کنید.
علائم عفونت چشم
علائم بستگی به نوع عفونت چشم دارد و ممکن است طیف وسیعی از نشانه ها را مشاهده کنید، ولی به طور کلی علائم عبارتند از:
- حساس درد در نواحی چشم ها
- قرمز شدن چشم
- متورم شدن چشم ها
- حساسیت به نور
- اختلال در دید
- ایجاد ترشحات در نواحی اطراف چشم
- خشک شدن چشم ها
- اشک آلود شدن چشم ها
اگر علائم عفونت چشم را دارید و از لنزهای طبی استفاده میکنید، لنزهای خود را بردارید و عینک بزنید تا زمانی که پزشک بتواند وضعیت شما را تشخیص دهد.
انواع عفونت چشم و علل ابتلا به آن
در اینجا برخی از انواع آن ذکر شده است از جمله:
عفونت های ویروسی چشم
این نوع عفونت علاوه بر قرمزی چشم، ممکن است در مواردی سبب بروز تبخال های چشمی نیز شود، دلیل بروز این نوع تبخال ها ویروس هرپس سیمپلکس می باشد.
می توان از کمپرس سرد، آنتی هیستامین های موضعی یا اشک مصنوعی برای تسکین چشم استفاده کنید. حتی پزشک ممکن است داروهای ضد ویروسی برایتان تجویز کند.
التهاب ملتحمه یا چشم صورتی
یکی از شایع ترین انواع عفونت چشم، ورم ملتحمه است که بیشتر به عنوان چشم صورتی شناخته می شود. بیشتر این نوع عفونت بر سطح داخلی پلک و سفیدی چشم ها دیده می شود. التهاب ملتحمه بیشتر در کودکان بروز می کند.
انواع التهاب ملتحمه عبارتند از:
- ویروسی: بزرگسالان را بیشتر از کودکان مبتلا می کند و شایع ترین نوع ورم ملتحمه است.
- باکتریایی: معمولا کودکان را بیشتر تحت تاثیر قرار می دهد.
- گونوکوک: در نوزادان تازه متولد شده شایع است.
- کلامیدیا: به طور معمول در کنار عفونت تناسلی رخ می دهد.
- آلرژیک: زمانی رخ می دهد که مواد حساسیت زا مانند گرده گل و ذرات خاک و غیره وارد چشم شوند.
تحریک ناشی از وارد شدن یک ماده شیمیایی یا جسم خارجی در چشم نیز می تواند باعث ورم ملتحمه شود. اگر این اتفاق بیفتد ممکن است فرد دچار آبریزش چشم یا ترشح بیش از حد از چشم شود.
انواع ورم ملتحمه عفونی اغلب ویروسی یا باکتریایی هستند. نوزادان ممکن است به عفونت ملتحمه (گنوکوکی و کلامیدیایی) در هنگام تولد مبتلا شوند، زمانی که مادر یک بیماری مقاربتی داشته باشد.
عفونت کراتیت
یک عفونت ویروسی، باکتریایی یا قارچی قرنیه است. همچنین می تواند ناشی از آسیب چشم باشد. کسانی که از لنزهای تماسی استفاده می کنند، به ویژه در معرض ابتلا به کراتیت هستند.
در صورت عدم درمان این عفونت ممکن است قرنیه چشم زخم شود و حتی بینایی خود را از دست دهید.
درمان کراتیت ممکن است به داروهای آنتی بیوتیک، ضد ویروسی یا ضد قارچی به شکل قطره یا قرص چشمی نیاز داشته باشد.
گل مژه
برآمدگی یا جوش کوچکی است که در لبه های خارجی پلک شما ایجاد می شود. این بیماری در اثر عفونت باکتریایی غدد چربی موجود در آن قسمت از چشم رخ می دهد.
بلفاریت
بلفاریت التهاب باکتریایی پلک می باشد، مانند گل مژه.
یووئیت
عفونت لایه رنگدانه ای چشم، از جمله عنبیه و مشیمیه است. علل این عفونت به دلیل عفونت های ویروسی، آسیب های چشمی، یا نقص سیستم ایمنی است.
سلولیت (عفونت پلک)
یک عفونت پلک است. معمولاً زمانی رخ می دهد که خراش یا آسیب جزئی چشم با نوعی باکتری (مانند استافیلوکوک یا استاف) عفونی شود.
اندوفتالمیت
التهاب شدید داخل چشم است. این بیماری ناشی از یک عفونت باکتریایی یا قارچی است که اغلب قارچ کاندیدا یا مخمری است.
داکریوسیستیت
انسداد مجاری اشکی است، که علت آن می تواند مادرزادی (از بدو تولد وجود داشته باشد) یا اکتسابی باشد ولی معمولاً عفونت باکتریایی است.
زمانی که عفونت در نواحی داخل چشم نفوذ پیدا کند، لازم است تا جدی گرفته شود و هر چه سریعتر برای جلوگیری از پشرفت اقدامات درمانی انجام شود. در صورت عدم درمان به موقع حتی ممکن است فرد نابینا هم شود. عفونت های داخلی چشم بیشتر بر اثر جراحی های چشمی و یا وارد شدن جسم تیز در داخل چشم بروز پیدا می کنند .
بهترین روش درمان عفونت چشم
در صورتی که عفونت در مراحل اولیه خود باشد، می توان با کمک روش های درمانی ساده، درمان را انجام داد، اگر عفونت چشم پیشرفت نکرده باشند می توان با کمک قطره های آنتی بیوتیکی چشم و پماد های آنتی بیوتیکی درمان را انجام داد .
لازم به ذکر است که بیشتر عفونت های چشمی ویروسی هستند و بعد از مدت کمی درمان می شوند . اما در صورتی که این عفونت ها شدید باشند لازم است تا با توجه به نظر متخصص چشم قطره های ویروسی چشم تجویز گردد.
طول درمان عفونت چشم چقدر است؟
زمان درمان عفونت چشمی به زمان مراجعه و نوع عفونت چشم بستگی دارد. ولی معمولا 2 هفته زمان می برد. اکثر عفونتهای چشم مسری هستند در زمان عفونت چشم از دست زدن به چشم های خود خودداری کنید.
چگونه از عفونت چشم جلوگیری کنیم؟
اگر به فردی نزدیک هستید که سوزش چشم دارد و چشم های آن قرمز شده است، تا زمانی که بتوانید ابتدا دست های خود را بشویید، از دست زدن به ناحیه اطراف چشم خود خودداری کنید.
با شستن دست ها قبل از لمس چشم ها یا پلک ها و قبل از دست زدن به لنزهای تماسی از عفونت چشم جلوگیری کنید.
شما می توانید با استفاده از اسپری های ضد عفونی و پاک کننده ها در مکان های عمومی خطر ابتلا به عفونت های رایج باکتریایی یا ویروسی چشم را به حداقل برسانید.
خوب است به کودکان خود بیاموزیم که از دست زدن به چشمان خود بدون شستن دست ها خودداری کنند.
ملافه و حوله را هر چند وقت یکبار بشویید.
اگر از لنزهای تماسی استفاده میکنید، نکات ایمنی را برای رعایت بهداشت، از جمله شستن دستها قبل از لمس کردن لنزها، رعایت کنید.
بدانید که خوابیدن با لنزهای تماسی، میتواند خطر ابتلا به عفونت چشم را به میزان قابل توجهی افزایش دهد.
در آخر می توان گفت:عفونت های چشمی انواع مختلفی دارند، که بنا بر تشخیص متخصص لازم است روش های درمانی انجام شوند. در صورتی که عفونت در مراحل اولیه خود باشد می توان با استفاده از روش های درمانی ساده درمان را انجام داد، اما اگر پیشرفت کرده باشد و تا نواحی داخلی چشم نفوذ پیدا کرده باشد، ممکن سبب نابینایی فرد نیز شود .