درمان آب مروارید
درمان آب مروارید
کدر شدن عدسی چشم را که می تواند منجر به بروز مشکلات بینایی شود، آب مروارید می گویند. در چنین شرایطی، انجام یک سری کارها مانند مطالعه کتاب، تماشای تلویزیون و یا رانندگی برای فرد سخت خواهد شد.در بسیاری از موارد، آب مروارید روند پیشرفت آهسته ای دارد و در مراحل اولیه منجر به بروز عوارض و مشکلاتی در بینایی فرد نخواهد شد. در ابتدا، استفاده از عینک می تواند به رفع مشکل کمک کند، اما در صورت پیشرفت بیماری، جراحی توصیه می شود.
موارد زیر باعث تسریع روند پیشرفت آب مروارید می شوند:
- اختلالات ژنتیکی
- ابتلا به برخی بیماری ها مانند دیابت
- مصرف برخی داروهای خاص
- آسیب های چشمی
- در معرض اشعه بودن
علائم و نشانه های آب مروارید
برخی علائم شایع آب مروارید عبارتند از:
- تاری دید
- دو بینی (گاهی در یک چشم)
- حساسیت به نور
- مشکلات بینایی در شب و یا نیاز به نور بیشتر هنگام مطالعه
- نیاز به تعویض عینک به دلیل تغییر نمره چشم
در ابتدا ممکن است کدر شدن چشم تنها در بخش کوچکی از چشم اتفاق بیفتد و به همین دلیل، فرد متوجه تغییر در وضعیت بینایی خود نخواهد شد . به تدریج و با پیشرف آب مروارید، کدر شدن عدسی منجر به بروز علائمی می شود که فرد را آزار می دهد.
در صورتی که متوجه هر گونه تغییر در وضعیت بینایی خود شدید، سریعا جهت انجام معاینات چشمی، به چشم پزشک مراجعه کنید. در صورت مشاهده تغییرات ناگهانی مانند دوبینی، تاری دید، سردرد و چشم دردهای ناگهانی، سریعا باید به پزشک مراجعه کرد.
علت بروز آب مروارید
افزایش سن، یکی از دلایل اصلی بروز آب مروارید می باشد، آن هم به دلیل تغییرات طبیعی که با شروع چهل سالگی اتفاق می افتد و پروتئین های موجود در عدسی تجزیه و شکسته می شوند و به همین دلیل است که عدسی کدر خواهد شد.
برخی دیگر علل شایع در بروز آب مروارید عبارتند از:
- سابقه خانوادگی ابتلا به آب مروارید
- ابتلا به برخی بیماری های خاص پزشکی مانند دیابت
- آسیب های چشمی
- مصرف داروهای کورتونی
در صورتی که افزایش سن علت تشکیل آب مروارید باشد، بیماری روند پیشرفت آهسته ای دارد. در غیر این صورت بیماری به سرعت پیشرفت خواهد کرد. در چنین شرایطی، بخش وسیعی از عدسی کدر می شود و به علت این که نور از عدسی عبور نمی کند، تصویری در شبکیه ایجاد نخواهد شد، در نتیجه، فرد دچار تاری دید می شود.
عواملی مانند افزایش سن، دیابت، چاقی و اضافه وزن، فشار خون بالا، التهاب و آسیب چشم، طولانی شدن مصرف داروهای کورتونی، احتمال بروز آب مروارید را افزایش می دهند.
در صورت تشخیص آب مروارید، چه باید کرد؟
- انجام معاینات چشمی: سالی یک بار در افراد بالای 65 سال، و هر دو سال یک بار در فراد جوان تر
- محافظت از چشم ها در برابر اشعه ماوراء بنفش با عینک زدن
- کنار گذاشتن مصرف دخانیات
- استفاده از نور بیشتر هنگام مطالعه
- رانندگی نکردن به دلیل تاری دید و دوبینی
- اهمیت دادن به سلامت بدنی
- جراحی. در صورتی که آب مروارید مانع از انجام بسیاری از کارها و فعالیت ها شود، جراحی توصیه می شود.
آیا راهی جهت پیشگیری از تشکیل آب مروارید وجود دارد؟
تقریبا می توان گفت که هیچ راه ثابت شده ای در پیشگیری از بروز آب مروارید و به تاخیر انداختن روند پیشرفت آن وجود ندارد. اما برخی پزشکان، رعایت موارد زیر را مفید می دانند:
- انجام معاینات چشمی و تشخیص هر گونه آسیب در مراحل اولیه
- کنار گذاشتن مصرف دخانیات
- کنترل برخی بیماری ها و شرایط خاص پزشکی مانند دیابت
- داشتن سبک زندگی سالم و مصرف هر چه بیشتر میوه، سبزیجات و فیبر
- استفاده از عینک آفتابی هنگام قرار گرفتن زیر نور خورشید
- به حداقل رساندن مصرف مشروبات الکلی
011-42216316
درمان آب مروارید
جراحی، راه درمان آب مروارید می باشد. در صورتی که این بیماری منجر به بروز مشکلات جدی نشود، نیازی به جراحی نخواهد بود و استفاده از عینک به بهبود علائمی مانند تاری دید کمک می کند.
در طول جراحی، عدسی کدر شده برداشته و عدسی مصنوعی جایگزین می شود که قبل از جراحی، چشم پزشک اطلاعات کافی در خصوص این عدسی و نحوه کار آن را در اختیار بیمار قرار می دهد.
افرادی که تحت جراحی قرار می گیرند، معمولا چند سال بعد با مشکل تاری دید روبرو خواهند شد، آن هم به این دلیل که کپسول چشم کدر می شود. این کپسول، بخشی از چشم است که عدسی جدید را نگه می دارد.
برخی مراقبت های بعد از جراحی آب مروارید عبارت است از:
- استفاده از قطره های چشمی، جهت پیشگیری از بروز عفونت
- وارد نیاوردن فشار به چشم ها و نمالیدن چشم ها با دست
- عدم انجام فعالیت های شدید بدنی مانند بلند کردن اجسام سنگین
- زمان مناسب انجام فعالیت هایی مانند رانندگی و مطالعه، را از چشم پزشک خود بخواهید
انجام یک سری کارها مانند خم و راست شدن، رانندگی و یا مطالعه از فردای جراحی بلامانع می باشد.
جراحی آب مروارید، جراحی سرپایی است و بدین معنا که نیازی به بستری بودن بیمار در بیمارستان نمی باشد. جهت انجام جراحی، پزشک نواحی اطراف چشم را با استفاده از بی حس کننده های موضعی، بی حس می کند، اما بیمار در تمام مدت انجام جراحی، کاملا هوشیار می باشد.
در صورتی که هر دو چشم درگیر آب مروارید شده باشند، برنامه جراحی به گونه ای چیده می شود که جراحی در چشم دوم، بعد از بهبودی کامل چشم اول انجام شود.
جراحی آب مروارید، جراحی ایمنی است و دیگر نیازی به تعویض لنز نمی باشد. در مواردی که بعد از گذشت چند سال، عدسی مجدد کدر شود، این مشکل با لیزر قابل درمان خواهد بود. بسیاری از بیماران، یک هفته بعد از جراحی با بهبود وضعیت بینایی روبرو می شوند.
با تشکر مدیریت سایت دکتر ماریا شارع پور جراح و متخصص چشم در مازندران