آشنایی با تخصص اکولوپلاستی
رشته اکولوپلاستی شاخه ای از چشم پزشکی است که در آن به تشخیص و درمان انواع بیماری ها ی پلک، حدقه چشم و همینطور مجرای اشکی پرداخته می شود. بلفاروپلاستی پلک فوقانی و تحتانی، لیفت آندوسکوپیک پیشانی و جراحی مجرای اشکی به شیوه آندوسکوپی جز روش هایی است که در این رشته به آنها پرداخته می شود.
یکی از شاخه های این رشته جراحی های ترمیمی در جهت اصلاح ضایعات ناشی از تصادفات، تروما ها، سوختگی ها و یا عوارض بعد از جراحی است. و در مواردی بیماری های مادر زادی، ضایعات مربوط به اوربیت یا انسداد مجاری اشکی در دوران جنینی می باشد. ما در این متن در رابطه با مسدود شدن مجرای اشکی د روش های درمان آن توضیحاتی خواهیم داد:
انسداد مجاری اشکی
اشک نقش مهمی در حفاظت از کره چشم دارد. اشک در محلی به نام غده اشکی در کنار خارجی پلک تولید می شود و توسط پلک ها روی کره چشم پخش می شود و از محلی به نام سیستم خروج اشک در سمت داخل چشم ها خارج و داخل بینی می شود.بنابراین در رابطه با اشک دو مشکل وجود دارد:
- مشکلات مربوط به تولید اشک و کاهش آن به نام اختلال تولید اشک که موجب خشکی چشم می شود.
- اختلال خروج اشک یعنی اینکه اشک تولید می شود اما خارج نمی شود نتیجه این قضیه مشکلی است به نام اشک ریزش می باشد.
مادرزادی
این مشکل در اطفال به صورت مادرزادی وجود دارد به این دلیل که مجرای اشکی آنها به طور کامل تکامل پیدا نکرده است. این بیماری در اطفال بسیار شایع است و حدود 5 درصد را شامل می شود. معمولا 90 درصد این افراد تا سن یک سالگی بهبود می یابند و در صورت عدم بهبود بعد از یک سالگی اقدامات درمانی شروع می شود.
- اولین اقدام درمانی میل زدن می باشد و حدودا 90 درصد موفقیت دارد. در صورت که به میل زدن جواب ندهد:
- مرحله دوم لوله گذاری است که حدود 80 درصد موفقیت آمیز است. و اگر با این روش هم بهبودی صورت نگرفت:
- به صورت عمل باز درمان صورت می گیرد.
اکتسابی
این مشکل در افراد بالغ دیده می شود و به دلایل ضربه، پارگی پلک، برخورد اشعه با چشم و بیشتر به صورت خود به خود و اولیه می باشد.
در این افراد روش میل زدن پاسخ گو نیست در بالغین جراحی به نام dcr انجام می شود در این روش مسیری جدیدی به داخل بینی باز می شود از طریق این فضای جدید اشک می تواند از مسیر بینی خارج شود که در 90 در صد موارد موفقیت آمیز است. این مسیر می تواند به روش رویکرد خارج بینی یعنی از طریق پوست و یا آندوسکوپی که از داخل بینی است انجام شود.
نتیجه گیری
بنابراین در هر دو مورد لازم است فردی با تبحر کامل روند درمانی مناسب را برای بیمار مشخص کند و سپس اقدام جراحی مورد نظر را انجام دهد.