تاثیر فشار خون بر چشم
تاثیر فشار خون بر چشم
به دلیل ماشینی شدن زندگی امروزه و تغییرات رژیم غذایی بروز بیماری فشار خون در جامعه در حال افزایش است. این بیماری روی تمام ارگان های بدن تاثیر می گذارد که اثر آن را بیمار بر چشم بیشتر احساس می کند چون هر تغییر و تحولی در چشم ایجاد می کند و موجب کم شدن بینایی فرد می شود.
فشار خون و چشم
فشار خون بالا و چربی روی عروق شبکیه چشم تاثیر گذار هستند و باعث صدمه دیدن این عروق می شوند که منجر به نشت خون و مواد خونی از عروق به داخل بافت ها به خصوص داخل شبکیه و یا موجب انسداد رگ در شبکیه می شوند.
011-42216316
سکته شبکیه
فشار خون کنترل نشده در بیماران قلبی ممکن است باعث کنده شدن پلاکی از دیواره قلب و بسته شدن یکی از رگ های چشم آن ها شود. اگر شریان مرکزی بسته شود بلافاصله دید از بین می رود و اگر شاخه ها را درگیر کند قسمت و یا شاخه ای که در گیر شده است دچار سکته شبکیه می شود. که این سکته دید فرد را مختل می کند.
در حالت کلی فشار خون به سه طریق بر روی چشم ها تاثیر گذار است:
- 1-ایجاد خونریزی، تورم، ادم و خیز در شبکیه
- 2-ایسکمی یا سکته ای که در شبکیه به وجود می آید.
- 3-بستن راه های بینایی که از چشم به مغز یا پشت سر می روند و تحت تاثیر قرار می دهد. مانند سکته مغزی که یکی از عوارض آن بروز مشکلات بینایی در فرد می باشد.
- در بعضی مواقع ممکن است در اثر فشار خون مسیر خونی که می خواهد از چشم خارج شود، مسدود گردد در این زمان خونریزی شدید و وسیعی در چشم رخ می دهد که باعث بسته شدن ورید مرکزی یا یکی از شاخه های آن می شود.
درمان
در بیمارانی که شریان چشم آن ها بسته شده است هیچ درمانی وجود ندارد، به افرادی که یک دفعه دید یک چشم خود را به طور کامل از دست داده اند توصیه می شود که در لحظه بروز سکته اقدامات زیر را انجام دهند:
- دست خود را به مدت 5 الی 10 شماره با فشار و چند مرتبه ( مانند حالت احیا ) روی کره چشم قرار دهند این کار باعث باز شدن عروق و انتقال لخته خون موجود در رگ اصلی به شاخه ها ی فرعی می شود.
- در یک کیسه پلاستیکی نفس بکشند تا گاز کربنیک خونشان افزایش یابد این روش باعث اتساع عروقی می شود و گرفتگی در رگ اصلی به یکی از شاخه ها انتقال می یابد.
این روش ها روی شریان ها تاثیر گذار هستند و در مورد ورید ها فایده ای ندارد. جهت درمان مسدود شدن ورید ها قبلا از لیزر استفاده می شد اما امروزه با تزریق دارو هایی که ضد التهاب و کاهش دهنده ورم شبکیه هستند انجام می شود. و تنها عیبی که این دارو دارد باید به طور مرتب تکرار شود تا زمانی که دید بیمار به طور کامل به وضعیت قبل برگردد.
چه زمان جراحی انجام می شود؟
اگر فرد به مدت طولانی بینایی خود را به دلیل فشار خون از دست داده باشد باعث بروز عوارضی می شود و ممکن است عروق جدیدی در چشم او ایجاد شود که خونریزی می کنند باید صبر کنیم تا خون جذب شود و اگر جذب نشد و یا خونریزی تکرار شد بهترین اقدام جراحی است.
با جراحی تمامی خون ها تخلیه و عوامل خونریزی کننده توسط لیزر از بین می روند تا قسمت های دیگر چشم درگیر نشوند.
نتیجه گیری
در نتیجه ارتباط مستقیمی بین کم بینایی و حتی نابینایی با فشار خون وجود دارد که اگر کنترل نشود ممکن است عواقب جبران ناپذیری در پی داشته باشد. دکتر ماریا شارع پور متخصص چشم در مازندران می تواند شما مازندرانی های عزیز را در درمان انواع بیماری های چشمی راهنمایی کند.
سایر مقالات بهترین جراح چشم در ساری :